2 Haziran 2016 Perşembe

Fenerbahçe’de mali kongre öncesi mali tablolar ne durumda?

800 milyon lira gelire yaklaşan bir dev Fenerbahçe, bu rakama yakın da borcu var, sadece kulübe kayıtlı defter değeri 1 milyar liraya yaklaşan varlıkları, tesis, arsa ve arazileri var. Kulüp yılda 90 milyon lira, Futbol AŞ ise 125 milyon lira zarar ediyor. Halka açık bir şirket, 7 tane iştirak, 10 tane amatör şube, 13 tane tesis ve bina, 5 tane yatırım amaçlı arsa, futbolcu bonservisleri, mağazalar, 40 bin kongre ve temsilci üye. Bu Pazar mali kongre öncesi rakamları analiz edip, toplam 660 milyon lira banka borcu ve diğer borçlar nasıl ödenir, amatör şubeler nasıl dengeye ulaşır, futbolda mali fair play kurallarına ulaşmak için ne yapılabilir, fikir jimnastiği yapmaya çalıştık. Yeterince şeffaf olmayan mali tablolar ve faaliyet raporlarının detaylarından, ulaşılması kolay olan verilere kadar elimizdeki verileri toparlayıp olabildiğince anlaşılır hale getirmeye çalıştık. Hatası sevabıyla çalışma ekte, ilgi gösterebilirseniz daha iyi bir Fenerbahçe için faydası olur umudundayız.


Fenerbahçe’de mali tablolar ne durumda?

Fenerbahçe bu hafta pazar gübü mali kongeye gidiyor. Fenerbahçe taraftarının futbolda hayalkırıklığı ardından geçen bir yıl ardından çok umutlu olduğunu söylemek zor. Üstelik UEFA’dan gelen kısıtlama ve cezalarla, yıllardır içinde bulunduğu ‘Galatasaray batıyor, ama biz iyiyiz’ kısmi illüzyonunun da sona ermeye başladığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde olumlu düşüncelerle Fenerbahçe’ye sahip çıkmak kolay değil, ama ortada mali bir durum var ve onu da soğukkanlı yorumlamak ve tabloyu netleştirmek lazım.

Mali tablolara bakmak için iki adet ana kaynak var, biri halka açık şirket Futbol A.Ş., diğer ise Kulübün durumunu gösteren resmi belge, Mayıs’ta üyelere gönderilen Fenerbahçe SK 2015 Faaliyet Raporu. İlkine ilişkin veriler Şubat 2016 sonuna kadar var, ikincisi ise 2015 yılını gösteriyor. Öncelikle faaliyet raporuna bakalım, maddeler halinde:

Gelirlerimiz, giderlerimizin 90 milyon lira altında
-        Gelirler 181 milyon lira: Toplam gelirler 180.7 milyon lira olmuş. Bunun üzerine bir de hisse satış geliri olan 34.1 milyon lirayı eklersek gelir toplamımız (sadece kulüp için, hala açık Futbol A.Ş. dahil değil) 214.8 milyon lira. Tabii ki her sene hisse satış geliri olmayacağı için asıl değerlendirmeyi 180.7 milyon lira üzerinden yapmak daha doğru.
-        Kulüp 2015 yılı açığı 90 milyon lira: 180.7 milyon lira gelire karşılık toplam giderler ise 270.5 milyon lira olmuş. Aradaki açık tam 89.9 milyon lira. Yani, kulübün tüm iktisadi ve amatör şube ve diğer gelirleri ile sosyal faaliyetler ve operasyonel ve amatör şubelere yaptığı harcamalar arasında yaklaşık 90 milyon lira açık oluşmuş, 2015 yılının tümünde. Hisse satışı ile bu rakam 55.7 milyon liraya düşürülmüş.
-        Yeni üye girişlerinden 54 milyon lira gelir: Gelir kalemlerini alt alta incelediğimizde amatör şubelerin 63.9 milyon lira gelir elde ettiğini, bir milyon üye ve diğer üye giriş ve aidatlarından 54.3 milyon lira kazanıldığını, lokal, otopark diğer işletme ve reklam—isim hakkı gelirlerinden ise 41.7 milyon lira kazanıldığını görüyoruz.
-        İktisadi işletmeler net 6 milyon lira zararda: İktisadi işletmeler 11.1 milyon lira gelir kaydederken 17.2 milyon lira gider (ağırlıklı amortisman gideri) kaydetmiş, yani 6.1 milyon lira zarar oluşmuş.
-        İştiraklere ödenen faiz 5.4 milyon lira: Bu arada Kulubün bağlı ortaklıklara olan borcu (hangi iştirak olduğu yazmıyor) nedeniyle 2015 yılında 5.4 milyon lira faiz ödediğini de hatırlatalım. Borç miktarı 139 milyon lira olarak gözüküyor Aralık 2015 itibariyle

Amatör şubelere ne kadar harcıyoruz?
-          Amatör şubelerin net maliyeti 56 milyon lira: Amatör şubelerin geliri 63.9 milyon lira, buna amatör şube reklam geliri olan 10.3 milyon lirayı da eklediğimizde bulduğumuz 74.2 milyon lira gelire karşılık, harcama toplamı ise 130.6 milyon lira olmuş. Yani Fenerbahçe’nin olimpiyatlara en çok sporcu gönderen kulüp olmasının ve amatör şubeler başarısının kulübe net maliyeti 56.4 milyon lira.
-          Erkek basketbolun net maliyeti 36 milyon lira: En popüler branş olan erkek basketbolde gelir 31.5 milyon lira olmuş, reklam gelirinin de yaklaşık yarısını buna eklersek 36.5 milyon lira gelire karşılık gider 74.2 milyon lira net zarar yaklaşık 36 milyon lira.

‘1 milyon üye’ kampanyasının mali duruma net katkısı nedir?
‘Bir milyon üye’ kampanyasıyla başlatılan temsilci üyelik konusunda faaliyet raporunda net bir bilgi yok, ancak açıklanan kısmından şöyle bir hesaplama yapabiliriz. Faaliyet raporunda toplam 40 bin üyeden bahsediliyor. Kongre üyesi sayısı ise son üye olanlardan bildiğimiz kadarıyla 26 bin civarında. Net kongre üye sayısını 20 bin varsayarsak, yıllar içerisinde vefat edenleri hesaba katarak, toplam temsilci üye sayısı da bu değere yaklaşık 20 bin civarı varsayılabilir kaba bir tahminle. Kişi başı 2 bin TL üyelik bedeliyle yaklaşık 40 milyon lira buradan gelir elde edildiği düşünülebilir.  Kalan 12.7 milyon lira ise 1270 üyenin kongre üyeliği karşılığı olan 10 bin TL giriş aidatından gelmiş olabilir. Tekrarlamakta fayda var, kaba bir tahmin bu (akraba üyeler de 2 bin TL veriyor örneğin), rakamların şeffaf bir şekilde açıklanması en doğrusu.
 ‘Bir milyon üye’ ve taraftar kart’ın net katkısı 36 milyon lira: Yaklaşık 40 milyon lira gelire karşılık bir milyon üye ve (taraftar kart) için yaklaşık 8.4 milyon lira harcama yapıldığını görüyoruz. Taraftar kart gelirleri ise 3.9 milyon lira olmuş. Giderleri tam ayrıştırmak mümkün olmadığı için, bir milyon üye’den elde edilen (varsayılan) 40 milyon lira ile taraftar kart gelirini topladığımızda 44 milyon lira gelire karşılık 8.4 milyon lira harcama yapılması bu iki kalemden net gelirin 35.6 milyon lira olduğunu gösteriyor kabaca.
  
Kulübün varlıkları ve borçları nelerdir?

Kulübün varlıkları ileriye dönük en önemli güvence, Ülker Arena’nın arazi tapusu kulüpte ve çok değerli bir arazi, nakde çevrilmeyecek olsa bile uzun vade için güvence. Ankara’daki tesislerin arazisi giderek değerleniyor faaliyet raporunda da yazıldığı gibi, keza Fenerbahçe Koleji arazisi 70 milyona alındı ama uzun vadede değerli bir arazi ve güvence. Öte yandan, mevcut varlıkların bazılarının yarattığı finansal borçlanmanın maliyeti getirilerinden daha fazla da olabilir, bu hesabı yapacak bir veri yok elimizde, ancak mevcut borç seviyesi ve ödenen faizler bu konuda detaylı bir değerlendirme yapılmasını zorunlu kılıyor. En değerli Tablolara gelirsek:
-        Tesis ve binalar 934 milyon lira: Aktiflerde gözüken en önemli kalem duran varlıklar, yani arsa, arazi, bina, spor salonu, stadyum ve iştirakler gibi varlıklar. 381 milyon lira bilanço değeri ile Ülker Sports Arena başı çekiyor, 216 milyon lira ile de Ülker Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı ve 159 milyon lira ile Fenerbahçe Kolej binası ve tesisleri onu takip ediyor. Toplam binaların değerinin bir kısmı güncellenmiş, bir kısmı ise defter değerinden olabilir, o detay ne yazık ki bulunmuyor.
-        Beş adet arsa ve arazi 14.7 milyon lira: Şile, Gebze, Düzce, Kayseri ve Edirne’de yatırım ve tesis amaçlı alınan arsaların defter değeri, özellikle Gebze'deki arazi ciddi bir getiri vaat edebilir.
-        Kenan Evren Lisesi için yatırım bedeli 21.9 milyon lira (yaptırılan okullara yapılan harcamaların defter değeri)
-        Yedi adet bağlı ortaklık defter değeri 22.4 milyon lira: Kulüp Futbol A.Ş.’nin %67.07’sine sahip, bugünkü piyasa degeri ise 1 milyar liranın hemen üzerinde, Fenerium’un ise %17.5 hissesine sahip, en son devir değeri 2014 başında 280 milyon lira düzeyindeydi, ancak SPK bu değeri fazla buldu ve yeni değerleme raporu istedi, bu değerleme raporu henüz hazırlanmadı ancak değerlemenin ilk yapıldığı tarihte Fenerium’un karlılığı çok daha yüksekti ve yeni yapılacak çalışmada bu değer daha aşağı gelebilir. Öte yandan 2015 sonunda Futbol A.Ş. kendi bünyesinden bulunan %82.5 oranındaki Fenerium hissesinin de halka arzı için çalışma başlatıulmasına karar verdi, bu zor piyasa şartlarında ve hangi fiyatla nasıl yapılır bilinmez ama geçtiğimiz dönemde (tam hedefe ulaşamasa da) oldukça başarılı bir şekilde yapılan sermaye artırımına benzer bir şekilde Futbol A.Ş. bünyesine buradan bir maddi kaynak gelebilir. Ve tabii aynı zamanda yapılacak bir halka arz, kulüp bünyesinden de hisselerin satışına ve kulüp mali durumuna katkıyı beraberinde getirebilir.
Borçlanmada ise tablo aşağıda. Burada yer alan borçların bir kısmı iştiraklere, ama SPK tarafından özellikle Futbol A.Ş.’ye olan borçlar yakından takip ediliyor, bunu belirtmekte fayda var ve bu borçlara da faiz ödeniyor. Öyle olmasa bile, Futbol A.Ş.’de ciddi borç yükü altında olduğu için, bu kaynaktan mahrum kalarak bankalara faiz ödüyor, bu da o taraftaki mali tabloyu daha da bozuyor.
-        Banka borçları dahil borçlanmaların toplamı 397 milyon lira:
a.      Banka kredilerinin kısa vadeli kısmı 10.7 milyon, uzun vadeli kısmı ise 175.9 milyon lira. Ne kadarı hangi döviz cinsinden olduğu konusunda faaliyet raporunda bir bilgi bulunmuyor ne yazık ki.  Toplam banka borcu 186.6 milyon lira
b.     Bunun dışında 139 milyon lira bağlı ortaklıklara borç bulunuyor, 11.8 milyon lira ise alacak, net borç miktarı 127.2 milyon lira. Bunun bir kısmının Futbol A.Ş. kalanının ise Fenerium, Fenerbahçe Eğitim Hizmetleri gibi kuruluşlardan olduğu varsayılabilir, Şubat sonu Futbol A.Ş. bilançosunda 127 milyon lira kulüpten alacak gözüküyor.
c.      Fenerbahçe Koleji Arsası için 26 milyon lira diğer borçlar kalemi altında mevcut
d.     Yöneticilere olan borçlar ise 11.1 milyon lira
e.      Vadesi gelmemiş bonservis ve diğer borçlar 20.6 milyon lira
f.      Tahakkuk etmiş ya da ertelenmiş vergi ve SSK ödemeleri 25.4 milyon lira
-        Özkaynak toplamı 270 milyon lira: bunun önemli bölümü önceki yıllarda yapılmış olan yeniden değerlemelerden kaynaklanıyor (yani fenerbahçe Stadı ya da Ülker Arena gibi varlıkların bilanço değerlerinin güncellenmesinden ortaya çıkıyor.
-        Gelecek yıllara ait gelirler kalemi 281 milyon lira: Bu kalem borç (pasif olarak gözüküyor, bir türpeşin tahsilat gibi) Ülker Arena’yı yaptıran Ülker grubuna ve Migros tribünü yaptıran Migros’a bu tesislerin uzun süreli kullandırım anlaşmalarından doğan haklar, FB SK bilançosunda borç olarak gözükse de yıllar içerisinde nakit çıkışı olmadan eriyecek kalemler, ancak eğer bu kalemi borç saymayacaksak varlıklardaki kalemden de bu rakamı düşmek (netleştirmek) gerekiyor.

Özetle, kulübün borçları önemli düzeyde olmasına rağmen çok ciddi varlıkları olduğu da ortada, ancak borç yükünün azalması ve özellikle de kulübün gelir-gider dengesinin (futbol haricinde) mutlaka başabaş noktasında olması gerekiyor başkan Aziz Yıldırım’ın da defalarca söylediği gibi.
Kulüp iştirakleri ne kadar katkı yapıyor?

Kulüp, iştiraklerden en önemli katkıyı yıllardır Fenerium’dan almaktaydı, ancak 1.5 sene Fenerium Futbol A.Ş.’ye devredildi borçlar karşılığında. Devir aşamasında Fenerium’un karı 10 milyon liranın üzerindeydi ciro 75 milyon lira düzeyindeyken (2012 ciro 76.5 milyon lira, net kar 11.5 milyon lira; 2015 ciro 107.3 milyon lira, net kar 0.5 milyon lira) Bugün geldiğimiz seviyede ise karlılık çok geriledi, sebeplerini tam olarak bilemiyoruz. Bu da ne yazık ki, olası bir halka arz değerini ciddi olumsuz etkileyebilir.

-       Fenerbahçe Futbol A.Ş.: Futbol A.Ş.’ye ayrıca değineceğiz, ancak bilanço dönemi farklı olduğu için 2015 takvim yılına ait verilerin olmadığını belirterek başlayalım. Haziran 2014 - Mayıs 2015 dönemi ise Fenerbahçe Futbol A.Ş. tarihinin en büyük zararı edildi, altını çizelim. 12 aylık bu dönemde 317 milyon lira gelir elde edilmiş, 80 milyon lira faaliyet zararı söz konusu olmuş ve üzerine yaklaşık 100 milyon liralık finansman gideri ile toplamda 182 milyon lira zarara ulaşılmış. Mayıs 2015 sonu itibariyle ise Futbol A.Ş.’nin banka ve finansal borçları toplamı 476 milyon lira düzeyindeydi. Özkaynaklar ise düzeltilmiş olarak yaklaşık 200 milyon lira eksideydi. Daha yakın bir gösterge olan Şubat 2016 bilanço ve mali tablolarından ayrıca bahsedeceğiz. 
-       Fenerium’un net karı 534 bin lira: Gelir tablosu verilmemiş, cirosu ise 107.3 milyon lira olarak belirtilmiş. Bilançosuna bakılırsa, aynı dönemde net kar rakamının 534 bin TL olduğu görülüyor. Fenerium’un 14 milyon liralık kısa vadeli bir banka borcu mevcut.
-       Fenercell 1.4 milyon lira karda: Cirosu 8 milyon lira, banka borcu yok, 1.4 milyon lira net kar elde etmiş.
-       Fenerbahçe Eğitim: Bilanço, gelir tablosu ve mali detay yok. Ancak 70 milyon liraya açık artırımdan alınan arsası oldukça değerli, öğrenci sayısında da %100 üzerinde bir artış yaşandığı belirtilmiş.
-       Fenerbahçe Spor Okulları vergi öncesi kar rakamı 739 bin lira: 7.5 milyon lira gelir, 6.8 milyon lira gideri mevcut, vergi öncesi kar rakamı 739 bin TL.
-       Fenerbahçe Turizm Catering (Topuk Yaylası, İncek, Todori vd.) 1.2 milyon lira zararda: 9.9 milyon lira gelir elde eden şirket 1.2 milyon lria zarar etmiş, ancak doluluk oranları yükselişte. En büyük gelir 4.9 milyon lira ile Topuk yaylasından.
-       FB TV, Dergi ve web sitesi ile ilgili finansal detay verilmemiş.


Peki Futbol A.Ş. mali tabloları ne durumda?

UEFA’nın Fenerbahçe ile yaptığı FFP anlaşması Fenerbahçe’nin gündemindeki en önemli finansal konu,  on yıllarımızı etkileyebilecek kadar önemli. Hem çok ciddi bir uyarı ve (hafif bir ceza), hem de belki aynı derecede önemli bir fırsat, eğer iyi değerlendirilebilirse. Bu konuya sonra değineceğiz, ancak öncelikle son dönem mali tablolarından bir bahsedelim Fenerbahçe’nin. Bu konuda basında, internette bir sürü analiz var, oradan çeşitli alıntılarla hızlı bir özet yapmakta fayda var, ancak 2015 yılı değil, 2015 Haziran ve 2016 Şubat sonunu içeren 9 aylık dönemi gösteren mali tabloları kullanmak daha doğru olacak.

-       Gelirlerde ne yazık ki detay verilmiyor, ne yayın geliri,  ne stad, ne de diğer gelirler, epeyce bir süredir. Bu nedenle analiz sağlıklı yapılamıyor ancak bir önceki yıla kıyasla inanılmaz bir gelir artışı yaşanmış: %89. Rakam 399 milyon lira olmuş. Esas faaliyetlerden diğer gelirleri de eklersek (yaklaşık 40 mn lira futbolcu satışı olduğunu varsayıyorum), toplam rakam 440 milyon lira (geçen yıl aynı dönem 216 milyon liraydı). Artışa en büyük katkı stad isim hakkı, kombine satışları, yeni forma reklamı ve futbolcu satışından gelmiş durumda.
-       Giderlerde ise artış daha sınırlı kalmış, Fenerbahçe çok flaş transferlere rağmen giderleri %40 artışla toplam 350 milyon liraya ulaşmış. Ancak burada önemli diğer nokta ileriki yıllara sarkan yükümlülükler, futbolculara olan yükümlülükler Mayıs 2015’de 5 yıllık dönem için 163 milyon lira iken, Şubat ayında 273 milyon liraya yükselmiş, FFP kısıtlamalarıyla bu rakamın düşmesini beklemek yanlış olmaz.
-       Yüksek gelir artışı ve bu oranın altında kalan gider artışları, operasyonel karlılığı düzeltmiş, esas faaliyetlerden elde edilen zarar ise 6.6 milyon liraya gerilemiş, geçen yıl bu rakam 85 milyon lira düzeyindeymiş.
-       Finansman giderleri halen önemli ve çok ciddi bir problem, ancak artışı sınırlı kalmış, 67 milyon lira, artış oranı %3.
-       Geçtiğimiz yıl (2014-15 dönemi) dönem zararı tarihin en kötü dönemiydi, bu sene ise düzelme var, 9 ayda 75 milyon lira zarar oluşmuş, geçen yıl bu rakam 151 milyon lira imiş.
-       Gelirleri ve giderleri sağlıklı değerlendirmek ve projeksiyon yapabilmek için detayları görme şansına ne yazık ki sahip değiliz, Fenerbahçe’nin en önemli sorunlarından biri nedeniyle, şeffaflıkta azalma. Son birkaç yıldır gelir detayları ve gider detayları açıklanmıyor düzenli bir biçimde. Eski dönemlerde ve halen diğer halka açık takımlarda Futbol A.Ş.’nin ne kadar yayın geliri, gişe geliri, reklam ve sponsorluk geliri olduğunu, futbolcu satışından ne kadar kazandığını görebiliyor iken, bir süredir bu detayları açıklamıyor Fenerbahçe Futbol A.Ş. Ve belki bu nedenle oldukça bariz bir şekilde yaklaşan FFP uyarı/cezasını önceden görüp detaylı analiz etme ve/veya uyarma şansına sahip olamıyordu ne yazık ki, ne kongre üyeleri ne de kamuoyu. Umarız bundan sonraki dönemde bu şansa sahip oluruz.

Futbol A.Ş.’de Özkaynaklar ve borçlar ne durumda, mali yapı nasıl güçlenebilir?
-       Özkaynaklar, KAP’a gönderilen tabloda 423 milyon lira ekside, Fenerium devri bilançoda her nedense defter değerinden gösteriliyor, bu nedenle 221 milyon lira Fenerium ile birleşme etkisi negatif gözüküyor, bu rakamı düzeltirsek özkaynaklar eksi 201 milyon lira oluyor Şubat sonu itibariyle. Ancak Mart ayında başarılı sermaye artırım hamlesinin ikinci kademesiyle hesaplara 58 milyon lira daha girdi, onu da düzeltirsek özkaynaklar Mart başı itibariyle 143 milyon lira eksi oluyor.
-       Yeni (tahsisli) sermaye artırımları olmalı: Özkaynakların mutlaka artıya çıkarılması şart, bunun için yapılabilecek önemli hamlelerin içerisinde yeni sermaye artırımları başı çekiyor. Ancak geçen sefer arzuladığımız tahsisli satışa ulaşamadık. Bu konuda hem taraftarı hem de Fenerbahçe’li işadamlarını için içerisine katacak (tahsisli satış) bir sistem için önceden altyapıyı hazırlamak gerekli. Bunun için de camia içi barış şart.
-       Kulüp Futbol A.Ş. hissesi satarak borcunu azaltmalı: Elindeki %67 hissenin %17’lik bölümünü daha zaman içerisinde borsada satarak şirkete borcunu ödeyebilir, hem de nakit koyacak kısım kalabilir. Tabii ki %17’lik kısım borsada satılırsa piyasa değeri gerileyecektir, ama akıllı hamlelerle gelirlerindeki artış, gider kontrolü, eş zamanlı sermaye artışları ile şirket değeri çok fazla düşmeden de bu gerçekleşebilir. Aynı şekilde kulüp varlıklardan değerini bulanlar satılmalı (buna arsa ve arazileri hatta FB TV frekansı da dahil (gerekirse digital platformdan yayın yapılabilir, ne farkeder ki).  Gebze’de ve Ankara’da araziler değerini bulduysa, ve banka borçlarını kapatmaya yarayacaksa satılabilir.Bu para Futbol A.Ş.’ye sermaye olarak konulabilir.
-       Fenerium Halka Arzı: iyi yönetilen ve karlı bir Fenerium’u (öyle olmasa bile) Fenerbahçe taraftarı alır, yeter ki kaynağın mali yapıyı düzelteceğine inancı olsun.
-       Banka (finansal borç, tahvil dahil) borçları Şubat sonu itibariyle 576 milyon lira, sermaye artış rakamıyla bu rakamda tahvil borçları ödenmiş ve 103 milyon liralık tahvil borcu ortadan kalkmış olmalı. Sonrasında gelen Toplamda sermaye arıtırmından gelen miktar 135 milyon lira idi. Bu paranın tahvil borcu sonrasında kalan kısmı da futbolculara olan borç ödemesinde mahsuplaşarak kullanıldı diye varsayıyoruz.  Mart ayı başında sinansal borcun 473 milyon lira civarına düşmüş olduğunu varsayıyoruz.
-        
-       

                              
Futbol A.Ş. ile kulüp bilançosunu bir arada düşünürsek tablo nasıl oluyor?

En zor kısım iki ayrı yapıyı bir arada düşünmek, çok girift ve içiçe bir yapı, yeterince bilgi de yok. Sağlıklı olan elbette, her yapının kendi içerisinde sürdürülebilir borç ve gelir-gider dengesine kavuşması, ancak yine de konsolide etmeyi bir deneyelim. 

Zor olmasının teknik nedenleri var, onlara girmeden bazı varsayımlarımız olacak, onları yazalım:
1.     Gelir ve gider toplamına Fotbol AŞ ve kulüp dahil edildi, Fenerium halihazırda Futbol AŞ içinde konsolide edildiği için o eklenmedi, diğer iştiraklar ise eklenmedi.  Üç tane iştirakin cirosu yaklaşık 25 milyon tutuyor, o da ciroyu 755 milyon liraya çıkarıyor.
2.     Futbol AŞ için 2015-16 9 aylık rakamlar (Şubat sonu biten dönem) yıllığa dönüştürüldü, bunun için geçtiğimiz yıl aynı dönemde elde edilen gelir gider rakamları yaklaşık kullanıldı.
3.     Banka borçlarında Futbol AŞ rakamlarında sermaye artırım etkisi hesaba katıldı. Ancak Mart sonrası alınmış yeni borçlar hakkında bir tahmin yok, aynı durum Kulüp için 2015 sonundan itibaren geçerli.
4.     Kulübün iştiraklerden alacağı mevcut, anlaşılan o ki, (bence çok büyük Fenerbahçeli Murat Ülker’in stad isim hakkı peşin tahjsil edilmiş Futbol AŞ tarafından ve büyük bölümü Kulübe ödenmiş borç olarak, bir kısmı ise Fenerbahçe İletişim’e (muhtemel FB TV yeni yatırımlar için?) Konsolidasyon yapılırken grup içi alacak ve verecekler toplamı sıfır kabul edildi, full bir birleştirme için doğru olan bu)


Sonuç:
-        Ortaya çıkan tabloda yaklaşık 750 milyon lira ciro yapan dev bir Fenerbahçe var. Üstelik de kaç yıldır Şampiyonlar Ligine gidemeyen ya da gitmesi engellenen. Yaklaşık 100 milyon lira şampiyonlar ligi gelirinden mahrum kalan bir tabloya rağmen durum bu.
-        Şu anda giderler 824 milyon, katılmayan iştiraklerle 850 milyon lira. Yani yaklaşık 100 milyon lira bir açık söz konusu. ŞL katılım geliri olsa, artacak reklam-sponsorluk gelirleriyle kolayca operasyonel artıya geçilebilir.
-        Finansman giderleri devasa, borç da yüksek. Faiz yaratan 660 milyon lira borç var. Futbolcu borçlarının da banka borcuyla değiştirseniz , yaklaşık 740 milyon lira. Bu rakamın düşürülmesi gerekiyor. Hangi düzeye, operasyonel olarak elde edilen nakit akımlarıyla faizin rahatlıkla ödenebileceği bir noktaya. Bunun için hem sermaye artırımı, hem hisse satışı, hem de değerini bulmuş varlık satışları gerekiyor.
-        Geriye bakmayalım, geçmişe üzülmeyelim, önümüze bakalım, acilen Futbol AŞ finansman dengesi şart, fırsat diye tanımlandırdığımız UEFA FFP cezası kısıtlamaları bu anlamda iyi kullanılmalı ve diğer mali önyeniden yapılandırma önerileriyle birleştirilmeli. Futbol AŞ içerisinde Sermaye Piyasası’nın nası lişlediğini çok iyi bilen bir bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi var, Ali İhsan Karacan, hem sermaye artırımı hem de Fenerium halka arzında, hem de hisse satış sürecinde o tecrübe mutlaka kullanılmalı. 
-        Fenerbahçe çok büyük bir holding gibi, çok iyi yönetilmeli, kurumsal bir yapıdan ve çağın gereklerine uygun, dünyanın en büyük kurumlarının aldığı kararlarda olduğu gibi bazen gereksiz aktivitelerden vazgeçilmeli, buna çok sevdiğimiz amatör şubelerinin bütçe dengelerine uyulması ya da Fenerium’un zarar eden şubelerinin kapatılması da dahil. Romantizm çağını geride bırakmalı ve acil önlemler almalıyız, bu kulübü bugünkü devasa haline getiren Başkan Aziz Yıldırım bu konuları en iyi bilen kişi, belki de tümüyle bilen tek kişi, uzun vadeli düşünmeli ama acil önlemleri hemen almalıyız.







3 yorum:

  1. çok değerli bir çalışma... daha detaylandırmak ve sosyalleştirmek gerekiyor. tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. Mali açıdan aşağı mısınız? Işiniz için kredi almaya mı ihtiyacınız var, Tıp kredisi, öğrenci kredisi, borç kredisi? Ödemek zorunda olduğun bazı faturalar var mıydı? Daha sonra bu okunaklı kredi şirketine şu adresten ulaşın: creditkredi@gmail.com

    YanıtlaSil
  3. Mali açıdan aşağı mısınız? : creditkredi@gmail.com

    YanıtlaSil